Kinderen en scheiding 2005

Dossier

Het dossier ‘Kinderen en Scheiding’ van het Kinderrechtencommissariaat brengt de problemen van minderjarigen tijdens het scheidingsproces in beeld. Literatuur, onderzoek, ombudsgegevens en gesprekstafels vormden de basis voor het dossier.

Doorheen de verschillende fasen komen volgende vragen aan bod:

  • Met welke vragen/knelpunten komen kinderen en jongeren naar het Kinderrechtencommissariaat?
  • Wat bestaat er aan hulp- en dienstverlening?
  • Wat vinden we terug in onderzoeksgegevens?
  • Hoe zit het juridisch kader rond scheiding in mekaar?
  • Wat weten we uit de literatuur?

Telkens sluiten we af met praktijkervaringen en standpunten en aanbevelingen van het Kinderrechtencommissariaat.

Sinds dit dossier veranderde de wetgeving rond scheiding en is de de juridische informatie niet meer up-to-date. De wet tot het bevoorrechten van een gelijkmatig verdeelde huisvesting, het zogenaamde verblijfsco-ouderschap, is ingevoerd. Daarenboven werd ook voor de scheidingsprocedure een volledig nieuw juridisch kader uitgewerkt. Download daarom samen met ons dossier de update (oktober 2007).

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.