Ik heb een vraag over Gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een zo goed mogelijke gezondheid en op toegang tot lichamelijke en geestelijke gezondheidszorg. Denk aan het recht op medische hulp, vaccins en medicatie. Maar kunnen ze daar ook zelf over beslissen? 

Vragen en antwoorden

Welke vaccins zijn verplicht en welke zijn aanbevolen?

Vaccins beschermen niet alleen jou tegen gevaarlijke ziektes, maar ook je gezin en omgeving. Kind en Gezin volgt het advies van de Hoge Gezondheidsraad en biedt baby’s en kinderen alle aanbevolen basisvaccins en het verplichte vaccin tegen polio. Je hebt het recht op juiste en heldere informatie op maat, ook over vaccins. Als je volgens de arts bekwaam bent, mag je zelf beslissen of je je laat vaccineren.

Lees meer
Mag je zelf beslissen over medicatie, medische ingrepen en andere gezondheidszorg?

Je mag zelf beslissingen nemen over je gezondheidszorg als de dokter vindt dat je bekwaam bent. Dat betekent dat je goed begrijpt waarover het gaat en dat je de gevolgen kan inschatten.

Lees meer

Zoek je informatie, advies of een luisterend oor?

Logo Kind & Gezin
Kind en Gezin is er voor alle kinderen in Vlaanderen, van voor de geboorte tot ze naar school gaan. Je kan er gratis terecht voor basisvaccins en wetenschappelijk advies.
CLB neutraal logo
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding helpt leerlingen en ouders met vragen over onder meer leren, studiekeuze, gezondheid, depressieve gevoelens, faalangst, pestproblemen, een moeilijke thuissituatie. Je kunt er gratis terecht.

Recente adviezen

Standpunt
-

Vaccinatie 5-11-jarigen

Bied gerust vaccins aan voor kinderen. Maar laat ouders wel beslissen op basis van toegankelijke, heldere informatie. En sluit kinderen niet uit op basis van hun vaccinatiestatus.
Lees meer Lees meer