Ik heb een vraag over Opvoeding

Kinderrechten kunnen ook in de opvoeding een leidraad zijn. Ouders dragen het ouderlijk gezag tot 18 jaar: zij mogen beslissingen nemen over het leven van hun kind. Maar kinderrechten en de rechten en plichten van ouders botsen weleens. Zo krijgen we vragen over niet of te weinig mogen afspreken met het lief of met vrienden. Over het toezicht van ouders op sociale media of de gsm. En over wat te doen als de problemen thuis zo ernstig zijn dat jongeren alleen willen gaan wonen.

Vragen en antwoorden

Kunnen je ouders je verbieden om je lief of vrienden te zien?

Kinderen en jongeren hebben het recht om hun mening te geven over wat hen rechtstreeks aanbelangt. Ook in de opvoeding. Je ouders dragen wel het ouderlijk gezag en moeten je begeleiden op weg naar volwassenheid. Dat kan soms botsen. Als een open dialoog tussen jou en je ouders niets oplost, hebben je ouders het laatste woord.

Lees meer
Kan je alleen gaan wonen als er thuis te veel problemen zijn?

Zonder toestemming van je ouders kan je niet alleen gaan wonen. Tot 18 jaar staan jongeren namelijk onder het ouderlijk gezag van hun ouders. Maar soms zijn er thuissituaties die voor jongeren niet meer leefbaar zijn. Daarvoor zijn er andere oplossingen.

Lees meer
Mogen je ouders je gsm of sociale media controleren?

Berichtjes, chatgesprekken of profielen op sociale media vallen onder het briefgeheim en dus de privacy. Ook kinderen en jongeren hebben daar recht op. Je ouders kunnen in bepaalde omstandigheden dat recht op privacy wel schenden. Dat gebeurt meestal als ze bezorgd zijn over je veiligheid of welzijn. 

Lees meer

Zoek je informatie, advies of een luisterend oor?

Logo Awel
Awel, de telefonische en onlinehulplijn voor kinderen en jongeren
Logo Wat Wat
WAT WAT, een platform dat jongeren informeert en leidt naar hulp en advies

Recente adviezen

Advies
-

Wantoestanden in de kinderopvang

Begin december 2020 bracht Het Laatste Nieuws wantoestanden in de kinderopvang voor baby’s en peuters aan het licht op basis van inspectieverslagen en getuigenissen van ouders.
Lees meer Lees meer