De Klachtenlijn is telefonisch bereikbaar op het gratis nummer 0800/20 808 van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 12.30 uur. Op woensdag tot 17 uur.
Je kan ook mailen naar klachten@kinderrechten.be
Ik heb een vraag over Vrije tijd
Spelen en bewegen is voor kinderen en jongeren even belangrijk als eten en drinken. Het recht op spel betekent dat er genoeg beweeg- en speelruimte in de buurt moet zijn en dat er een gevarieerd vrijetijdsaanbod moet zijn, waarbij iedereen welkom is en zich veilig voelt. De overheid moet zorgen dat elk kind daarvoor gelijke kansen krijgt, ongeacht de situatie of het verblijf. Maar klachten tonen dat het recht op spel soms beknot wordt.
Vragen en antwoorden
Wat kan je doen als je een probleem hebt met een contract of een transfer in je sportclub?
Om lid te worden van een sportclub moet je een contract afsluiten. Je wettige vertegenwoordiger, meestal je ouders, moet dat contract mee ondertekenen. Het contract regelt de modaliteiten om te kunnen overstappen naar een andere club. Zeker als het om jonge kinderen gaat, krijgen we ethische vragen over die contractuele verbintenis en het gedwongen karakter ervan.
Wat zijn je rechten als je niet meer welkom bent in je club omdat jij of je ouders over de schreef gingen?
In het intern reglement van je club staan de belangrijkste regels en afspraken waaraan elke sporter zich moet houden. Doe je dat niet, dan riskeer je een straf. De sportclub heeft een zekere vrijheid om haar sanctiebeleid vorm te geven. Dat moet wel gebeuren binnen de krijtlijnen van het Kinderrechtenverdrag en de overheid.
Wat kan je doen als een sportclub je niet correct behandelt?
Sporten gaat vooral om plezier maken en samen spelen met vrienden in een veilige omgeving. Maar soms valt dat sportplezier weg. Omdat je te weinig speelkansen krijgt, omdat je trainer sancties oplegt, omdat je negatieve of kwetsende commentaar moet slikken, gepest of gediscrimineerd wordt … Er kan ook sprake zijn van geweld of grensoverschrijdend gedrag. Dan kan je zeker aan de alarmbel trekken.
Vanaf wanneer mag je werken?
Volgens het Kinderrechtenverdrag moet de overheid een minimumleeftijd opleggen om te werken, samen met aangepaste werktijden en -voorwaarden voor kinderen en jongeren.
Is het lawaai van spelende kinderen of jongeren overlast?
Het recht op spel botst soms met wat buurtbewoners als overlast ervaren. Ouders, professionals en kinderen vragen om samen met hen op te komen voor het recht op spel van kinderen. Ze willen namelijk dat hun speelpleinwerking, speelpleintje of skateplek toegankelijk blijft.
Staat je vraag er niet tussen?
Vind je niet de informatie die je zoekt? Geef dan hier je vraag of zoekterm in.
Zoek je informatie, advies of een luisterend oor?




Verhalen
Recente adviezen
Jaarverslag 2021-2022 'Meer gewicht aan kinderrechten'
Jaarverslag 2020-2021: 'Het wachten moe'
Recht op spel en vrije tijd onder druk door corona
Contacteer een medewerker

Leen Ackaert
Contacteer een medewerker

Sarah Meys
Contacteer een medewerker
