De Klachtenlijn is telefonisch bereikbaar op het gratis nummer 0800/20 808 van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 12.30 uur. Op woensdag tot 17 uur.
Je kan ook mailen naar klachten@kinderrechten.be
Publicaties
Het Kinderrechtencommissariaat publiceert educatief materiaal over kinderrechten, themadossiers en jaarverslagen. Alles is te downloaden.
jaarverslag
Jaarverslag Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen
Leven in geslotenheid vraagt het nodige toezicht. De Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen is een toezichtsorgaan voor alle gesloten en besloten Vlaamse instellingen waar jongeren…
Lees meer
Lees meer
rapport
Leven op een schoolinternaat in Vlaanderen. Hoe beleven jongeren dit zelf?
Internaten zijn voor jongeren een tweede -soms zelfs een eerste- thuis. Het is een plek waar kinderrechten elke dag opnieuw vorm krijgen. Hoe ervaren jongeren het leven op internaat? Voel…
Lees meer
Lees meer
jaarverslag
Jaarverslag Kinderrechtencommissariaat
Hoe komt het Kinderrechtencommissariaat op voor de rechten van kinderen? Hoe detecteert, signaleert en adviseert het? Waar knelt het voor kinderen en hun rechten? Het jaarverslag geeft ee…
Lees meer
Lees meer
brochure
Het kind weegt te licht. Kinderen hebben spreekrecht in de familierechtbank
Op basis van wat we leerden uit de gesprekken met de kinderen en jongeren doet het Kinderrechtencommissariaat concrete aanbevelingen aan de wetgever, aan de overheid én aan de familierech…
Lees meer
Lees meer
folder
Bots jij in je werk op onrecht tegenover kinderen en jongeren? Folder voor professionals
Wanneer je in je werk botst op onrecht tegenover kinderen en jongeren, zowel in de praktijk als in de regelgeving, dan kun je contact opnemen met de Klachtenlijn van het Kinderrechtencomm…
Lees meer
Lees meer
folder
Word jij niet correct behandeld? Folder voor jongeren
Is er iets fout gelopen op school, in de sportclub, in de buurt of gemeente, in de jeugdbeweging, in de jeugdzorg of hulpverlening? Raakt het probleem niet opgelost? Zocht je overal hulp,…
Lees meer
Lees meer
folder
Wordt jouw kind niet correct behandeld? Folder voor ouders
Loopt er bij jouw kind iets fout op school, in de sportclub, in de buurt of de gemeente, de jeugdbeweging, de jeugdzorg of de hulpverlening? Raakt het probleem niet opgelost? Zocht je ove…
Lees meer
Lees meer
rapport
Gewoon complex. Jongeren met complexe problematieken en hun ouders en professionals aan het woord
Agressie, gedragsproblemen, crisis, ADHD, ASS, isolatie, medicatie, politie, jeugdrechter, psychiatrie, time-out, carrousel van voorzieningen, gesloten instelling: het zijn allemaal woord…
Lees meer
Lees meer
affiche
Inkleurposter kinderrechten. Jouw rechten staan zwart/wit op papier. Geef ze kleur
In deze grote tekening gaan kinderen op zoek naar 12 rechten-figuren en kleuren ze in. Je kan er in de klas of jeugdbeweging een groepsgesprek rond voeren. Of hang de poster op in je loka…
Lees meer
Lees meer
brochure
’t Zitemzo… jouw rechten jouw leven
Jongerenmagazine over kinderrechten. Met interviews, getuigenissen en tips. hapklaar voor jongeren vanaf 14 jaar.
Lees meer
Lees meer
beleidsdocument
Memorandum 2019. Voorstellen voor een meer kindvriendelijke toekomst
In 2019 trekken veel Vlamingen naar de stembus voor de regionale, federale en Europese verkiezingen. 1,3 miljoen Vlaamse burgers blijven thuis bij de verkiezingen: kinderen en jongeren he…
Lees meer
Lees meer
brochure
Therapie voor een kind zonder toestemming van beide ouders?
Soms bemoeilijkt de gevraagde toestemming van ouders de toegang tot therapie voor kinderen. Maar hoeft dat zo te zijn? Hoe kan je de regels lezen? En hoe kan je ervoor zorgen dat het kind…
Lees meer
Lees meer
rapport
Alternatief rapport aan het VN-Kinderrechtencomité
Het alternatief rapport van het Kinderrechtencommissariaat en de Délégué général aux droits de l’enfant legt het Belgische beleid naast de signalen en klachten over kinderrechtenschending…
Lees meer
Lees meer
beleidsdocument
Kinderen als medeburgers: zet lokaal in op kinderrechten. Memorandum
Kinderen en jongeren hebben geen stemrecht. Dat kinderen en jongeren wel iets te vertellen hebben, stelt het Kinderrechtencommissariaat elke dag vast. Het memorandum voor de gemeenteraads…
Lees meer
Lees meer
dvd
BREEDHOEK. M-decreet: inclusief of exclusief? Docufilm
Op 1 september 2015 trad het M-decreet in werking. Het recht op inclusief onderwijs is een kernelement, ‘redelijke aanpassingen’ de sleutel. Wat betekent het M-decreet vandaag? Hoe spreek…
Lees meer
Lees meer
beleidsadvies
Kinderen en Huisvesting. Advies Vlaamse Woonraad i.s.m. Kinderrechtencommissariaat
Ieder heeft recht op menswaardig wonen. Ook de allerjongsten in onze samenleving, de minderjarigen, hebben dit recht. In het advies ‘Kinderen en huisvesting’ plaatsen de Vlaamse Woonraad …
Lees meer
Lees meer
rapport
(n)ergens kind aan huis. Dak- en thuisloosheid vanuit kindperspectief
Bijna één op de drie dak- en thuislozen is minderjarig. Verschillende keren veranderen ze van buurt, school, vrienden en buren. Het legt een zware hypotheek op hun welzijn, gezondheid en …
Lees meer
Lees meer
brochure
Waarheid, durven of doen? Ervaringen van jongeren en ouders met jeugdhulp
Sinds de opstart van de integrale jeugdhulp in maart 2014 is het jeugdhulplandschap grondig veranderd. In heel Vlaanderen wordt werk gemaakt van een brede instap, multidisciplinaire teams…
Lees meer
Lees meer
brochure
Minderjarigen in de media? Tips voor journalisten en programmamakers
Een brochure met praktische suggesties voor journalisten en programmamakers als ze samenwerken met kinderen en jongeren. De brochure bouwt voort op de richtlijn van de Raad voor de Journa…
Lees meer
Lees meer
folder
Straffe school voor jongeren
Leerlingen moeten zich houden aan afspraken en regels. Doen ze dat niet, dan krijgen ze ‘straf’. Welke maatregelen zijn er? Wat kan en wat kan niet? Wat zijn de rechten van de leerling en…
Lees meer
Lees meer
studie
Straffe school. De grenzen van sanctioneren verkend
Hoe ga je om met situaties die uit de hand lopen? De vraag leeft bij leerkrachten en directies van basis- en secundaire scholen, en bij leerlingen en ouders. Het liefst van al willen ze d…
Lees meer
Lees meer
educatief materiaal
Lesmap filosoferen over Kinderrechten
De inspiratiegids is voor de kleuter- en lagere school en hoort bij de kinderrechtenrap. De kinderrechtenrap kan je gebruiken met kinderen vanaf 5 jaar. Kapitein Winokio maakte de muziek,…
Lees meer
Lees meer
beleidsdocument
Memorandum Kinderrechtencommissariaat 2014
In Vlaanderen leven er bijna 1,3 miljoen kinderen en jongeren, en in heel België ruim 2 miljoen. Dat kinderen en jongeren iets te vertellen hebben, stelt het Kinderrechtencommissariaat el…
Lees meer
Lees meer
boek
Heen en retour. Rechtspositie van kinderen op de vlucht
Hoe zit het met de materiële opvang van kinderen op de vlucht? Met hun recht op onderwijs? Welke vragen leven er bij de kinderen zelf en bij mensen uit hun directe omgeving? De Klachtenli…
Lees meer
Lees meer
brochure
De Bende van :P - 3 helden vechten voor jouw rechten!
Kinderrechtenbrochure voor de derde graad basisonderwijs. Met getuigenissen van kinderen, spelletjes, weetjes en tips. Drie helden vechten voor kinderrechten: De Bende van :P.
Lees meer
Lees meer
brochure
(proef)druk
(proef)druk is een doeboekje voor studenten in de opleiding tot leerkracht, sociaal werker, (ortho)pedagoog, psycholoog, ... dat hoort bij het educatief pakket (in)(proef)druk. Een pakket…
Lees meer
Lees meer
brochure
(in)(proef)druk. Gedragsstoornis of niet? Het Kind achter het label
Kinderen krijgen steeds vaker een label: ADHD, ASS, ADD, ... Maar je hoeft geen ADHD-expert te zijn om met kinderen met ADHD om te gaan. Kijk verder dan het label en vraag je af welke zor…
Lees meer
Lees meer
boek
Geweld, gemeld en geteld
Geweld tegen kinderen en jongeren is ook in Vlaanderen problematisch. En het blijft vaak zeer onzichtbaar. Het dossier geweld, gemeld en geteld laat kinderen zelf aan het woord en doet aa…
Lees meer
Lees meer
boek
Jongeren en seksualiteit
Dit dossier gaat over seksuele gezondheid en seksuele ontwikkeling, twee belangrijke rechten van jongeren. Het geeft een positieve kijk op de rechten en de toepassing in de praktijk. Jong…
Lees meer
Lees meer
boek
Binnen(ste) buiten
Hoe is het gesteld met de rechten van minderjarigen in de jeugdgevangenissen en de gemeenschapsinstellingen? Binnen(ste) buiten belicht de positie en de beleving van jongeren in detentie.…
Lees meer
Lees meer
map
Werkmap Oprechte Deelneming
De werkmap bundelt inspirerende ervaringen van basisscholen rond leerlingenparticipatie. Ze geeft aanknopingspunten, tips en suggesties om in je klas of school aan de slag te gaan. Meer b…
Lees meer
Lees meer
boek
Recht op recht. Pleidooi voor een volwaardige rechtsbescherming voor minderjarigen
Het Kinderrechtencommissariaat pleit al jaren voor een volwaardige rechtsbescherming van minderjarigen. Dit dossier zet alles op een rij. Wat zijn de knelpunten? Kunnen minderjarigen hun …
Lees meer
Lees meer
boek
Checklist kinderen in afzondering
Welke concrete situaties leiden tot afzondering van een minderjarige? Waarom zondert een voorziening jongeren af? Hoe dikwijls gebeurt dat? Hoe lang duurt het? Heeft de jongere inspraak? …
Lees meer
Lees meer
boek
Kinderen en scheiding
Het dossier ‘Kinderen en Scheiding’ van het Kinderrechtencommissariaat brengt de problemen van minderjarigen tijdens het scheidingsproces in beeld. Literatuur, onderzoek, ombudsgegevens e…
Lees meer
Lees meer