Scheidingswetgeving en omgangsregeling met oog voor kinderrechten

Advies

Vele gezinnen krijgen ooit te maken met een (echt)scheiding. Vaak zijn het niet de kinderen die daarom vroegen en toch dreigen ze soms de dupe te worden van de conflicten tussen de ouders. Kinderen zelf en onderzoek leren ons dat niet zozeer de scheiding op zich problematisch hoeft te zijn, maar dat de mate van conflict bepaalt of een scheiding problemen veroorzaakt.

Zowel ouders en kinderen moeten terecht kunnen bij ondersteunende en bemiddelende diensten om de scheiding zo pijnloos mogelijk af te handelen en een blijvend contact tussen kinderen en hun ouders mogelijk te maken. Iedereen moet het systeem van bemiddeling kennen en er toegang tot hebben. De kinderen moeten ook hun mening kunnen geven over hoe zij hun leven na de scheiding verder willen zien lopen.

Bezorgd

Dit advies bezorgden we aan de Volksvertegenwoordigers van het Federaal Parlement.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.