Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Advies
-
Schulden treffen kinderen
Op 30 januari 2022 werd aan het Kinderrechtencommissariaat door de Kamercommissie voor Justitie een schriftelijk advies gevraagd over het wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek, teneinde het gebruik van de collectieve schuldenregeling te bevorderen.
…
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2021-2022 'Meer gewicht aan kinderrechten'
Het zijn vaak volwassenen die er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren tot hun rechten komen. Ze geven mee gewicht aan kinderrechten. En het is net daar dat het schoentje knelt: ze zijn met te weinig, ze dunnen uit.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 onder de kinderrechtenloep
In een advies bij het VAPA vraagt het Kinderrechtencommissariaat nog sterker in te zetten op samenwerking om tot geïntegreerd beleid te komen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Beleidsnota Welzijn bekeken door kinderrechtenbril
Enkele suggesties en aandachtspunten bij de Beleidsnota 2019-2024 van minister Wouter Beke bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Beleidsnota Onderwijs bekeken door kinderenrechtenbril
Suggesties en aandachtspunten bij de beleidsnota Onderwijs van Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Hoorzitting over bijsturing Vlaams Actieplan Armoedebestrijding
Het Kinderrechtencommissariaat was bij een hoorzitting over de bijsturing van het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2015-2019 (VAPA) in de bevoegde parlementscommissie.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Kinderarmoede bestrijden door 1 euromaaltijden?
In 2015 lanceerde de Vlaamse overheid de projectoproep ‘1 euromaaltijden’. Het Kinderrechtencommissariaat onderzocht in een praktijkstudie hoe die 1 euromaaltijden kinderarmoede bestrijden.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Geef gehoor aan aanbevelingen VN-Kinderrechtencomité
We vragen de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité te volgen: neem in het tussentijds rapport ook budgetmonitoring, kinderrechtenindicatoren, knelpunten en goede praktijken op.
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Een kinderrechtenkijk op kinderarmoede
Het armoedebestrijdingsbeleid focust meer op kinderarmoede. Het Kinderrechtencommissariaat trekt in zijn benadering van armoede resoluut de kaart van mensen- en kinderrechten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Kinderen en huisvesting
Iedereen heeft recht op menswaardig wonen. Beleidssuggesties om het recht op wonen van kinderen waar te maken. Met extra aandacht voor het woonrecht van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
Lees meer
Lees meer
Dossier
-
(n)ergens kind aan huis: dak- en thuisloosheid vanuit kindperspectief
Bijna één op de drie dak- en thuislozen is minderjarig. Verschillende keren veranderen ze van buurt, school, vrienden en buren. Het hypothekeert hun welzijn, gezondheid en ontwikkeling.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Groeipakket op maat van elk kind
Eind mei 2016 bekrachtigde de Vlaamse Regering de conceptnota ‘voor elk kind en elk gezin een groeipakket op maat’. Die gaat over de hervorming van kinderbijslag en schooltoelagen.
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.