Alja migreerde uit Rusland en vertelt over haar tocht in de podcast 'Heimat'

Asiel en migratie

In 2000 verhuisde Alja als tienjarige vanuit Kaliningrad naar Gent. Na 22 jaar is ze nog steeds op zoek naar antwoorden. In de podcast 'Heimat' (thuisland) praat Alja over haar ervaringen. Over migratie, haar parcours in België, het Rusland dat ze achterliet, de zoektocht naar een thuis.

>> Beluister de podcast op Spotify : http://bit.ly/3Jeq0oB

Maakster van de podcast, Julie Weyne, praatte meer dan een jaar lang met Alja en stelde vragen. Ze sprak ook met experten zoals VRT-journalist Jan Balliauw, professor Ilse Derluyn en advocaat Benoit Dhondt. Allemaal zijn ze te horen zijn in deze prachtige podcast die je hier kan beluisteren: Heimat | Podcast op Spotify . HEIMAT is een productie van Julie Weyne. De muziek is van Olga Mentchik en Evelien Dockx verzorgde het sounddesign.

Nieuws

Asiel en migratie

Queeste voor kinderrechten in de opera Kruistocht

Kruistocht is een hedendaagse familie-opera van Johan De Smet en Frederik Neyrinck die inzoomt op kinderslavernij en migratie door kinderen. Meer dan vijftig kinderen vullen het podium en gaan op queeste voor kinderrechten. In de programmabrochure van Opera Ballet Vlaanderen schrijft Caroline Vrijens: ’Ik kijk erg uit naar deze voorstelling die de stem vertolkt van kinderen en jongeren op de vlucht. Kinderrechten gelden onverkort voor hen. En toch zien we dat hun recht op opvang en ondersteuning nog elke dag geschonden wordt. Ze ervaren heel wat drempels. Dat is onaanvaardbaar voor een land als België: kinderen op de vlucht zijn in de eerste plaats kinderen.’
Lees meer Lees meer
Asiel en migratie

Opvang van niet-begeleide minderjarigen gaat van kwaad naar erger

Sinds vorige week is er in België niet langer een opvangplaats voor alle minderjarigen die hier zonder hun ouders aankomen. Al bijna een jaar sturen we signalen uit over het gebrek aan opvang voor die niet-begeleide minderjarigen. We blijven ook protesteren tegen de extra kwetsbaarheidscriteria en de willekeurige selectie van die kinderen en jongeren. (foto: © Samus social)
Lees meer Lees meer