Ruimtelijke ordening en minderjarigen

Advies

Een betrokken burger bezorgde het Vlaams Parlement een verzoekschrift. Daarin stelde hij pertinente vragen over kinderen, jongeren en de openbare ruimte. Het Kinderrechtencommissariaat erkent de volgende problemen:

  • het tekort aan fysieke en psychische ruimte voor minderjarigen, steeds vaker worden ze geweerd uit de publieke ruimte,
  • groeiende intolerante naar typisch jongerengedrag,
  • het tekort aan inspraak voor minderjarigen over ruimtelijk beleid,
  • te weinig samenwerking tussen verschillende ministeries over rechten en belangen van minderjarigen.

Het Kinderrechtencommissariaat vraagt een kindvriendelijk ruimtelijk beleid en roept op om meer gebruik te maken van bestaande participatiemethodieken en deskundigheid die er bijvoorbeeld in het jeugdwerk is.

Bezorgd

Dit advies bezorgden van aan de leden van de Commissie voor Leefmilieu, Natuurbehoud en Ruimtelijke Ordening van het Vlaams Parlement.

Gepubliceerd
op 20/12/2000 als Parl.St. Vl.Parl., 2000-2001, nr. 516/1 advies Kinderrechtencommissariaat in bijlage

Recente adviezen

Advies
-

Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Van eind augustus 2023 tot begin december 2023 kreeg het Kinderrechtencommissariaat dubbel zo veel klachten als in de voorbije jaren over een heel schooljaar. De klachten die ons bereiken, tonen eens te meer aan dat structurele oplossingen nodig zijn.
Lees meer Lees meer
Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.