Warmste week

Kinderrechtenbeleid
Gezin

‘Mijn wens is een zorgeloze jeugd voor elk kind, omringd door mensen die altijd, onvoorwaardelijk voor hen klaarstaan, steun bieden en hen opvangen als nodig.’ sprak kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens tijdens #dewarmsteweek in Brugge. 

‘Een warm nest is cruciaal om goed te kunnen opgroeien. Het is hartverwarmend te zien hoeveel mensen zich inzetten om dit voor kinderen en jongeren te realiseren. Hun inspanningen zijn onmisbaar en maken een wereld van verschil voor onze jeugd.

Opgroeien doe je op verschillende plaatsen. Bij elk aspect van een kinderleven zijn kinderrechten betrokken: het recht op onderwijs, een menswaardig levensstandaard, vrijetijdsbesteding, vriendschappen, en meer. We zijn er echter nog niet. Helaas kan niet elk kind of elke jongere op de steun rekenen die ze nodig hebben. 

Wat opvalt, is de buitengewone veerkracht van kinderen en jongeren, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Ze weten vaak heel goed wat ze nodig hebben. Het is essentieel dat we naar hen luisteren en hun stemmen serieus nemen." #kinderrechten #opgroeien

Nieuws

Leefmilieu en klimaat
Armoede en sociaal beleid
Kinderrechten

Rechtvaardige transitie en mensenrechten

Klimaat en milieu zijn kinderrechtenkwesties en mensenrechtenkwesties. Daarom werkten we samen met het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia), het Federaal Migratiecentrum (Myria) en de Délégué général aux droits de l'enfant (DGDE) aan een advies over de rechtvaardige transitie.
Lees meer Lees meer
Kinderrechtenbeleid

Europese kinderombudsdiensten en jeugdadviseurs buigen zich in Brussel over de rol van kinderombudsdiensten

Op 19, 20 en 21 september kwamen 44 kinderombudsmannen en -vrouwen uit 34 landen van de Raad van Europa in het Vlaams Parlement bijeen voor hun jaarlijkse ENOC-conferentie. Het Europees Netwerk van Ombudspersonen voor kinderen (ENOC) boog zich samen met 18 jongeren van 12 tot 17 jaar over de rol van onafhankelijke kinderrechteninstellingen in Europa.
Op de laatste dag verkozen de leden van de Algemene Vergadering Vlaams kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens tot nieuwe voorzitter van ENOC voor een jaar.
Lees meer Lees meer
Vlaams beleid
Armoede en sociaal beleid
Kinderrechten

Armoede structureel aanpakken, vraagt samenwerking op alle niveaus

Op 25 oktober 2022 zitten alle ministers voor armoedebestrijding van België na 9 jaar nog eens samen op een interministeriële conferentie. Armoede structureel aanpakken kan alleen door op de verschillende niveaus samen te werken. Meer dan 1 op 5 kinderen in België groeit op in armoede, dat is onaanvaardbaar. Ook wij bundelden de krachten, met de verschillende armoede- en kinderrechtenorganisaties in ons land, en schreven de ministers een brief met onze aanbevelingen.
Lees meer Lees meer