20 november: Kinderrechtendag
We wensen alle kinderen en jongeren een supergelukkige kinderrechtendag.
Meer informatie over kinderrechten vind je hier.
Via een verzoekschrift vraagt iemand het Vlaams Parlement om de wettelijkheid van adopties van baby’s na een anonieme bevalling te onderzoeken. Vroeger kwamen ongewenst zwangere meisjes met medewerking van een adoptiedienst in Frankrijk terecht waar zij anoniem konden bevallen en hun kind afstaan voor adoptie. Door het blijvend leed bij geboortemoeders en adoptiekinderen vraagt de verzoekster opheldering rond wat er gebeurd is.
Het verzoekschrift laat zien hoe belangrijk het is te willen weten van wie je afstamt. Dat blijkt vaak een kernelement in het opgroeien en leven als volwassene. Bij thema’s als anoniem donorschap, discrete bevalling en draagmoederschap vraagt het Kinderrechtencommissariaat uitdrukkelijk aandacht voor het recht van het kind om zijn (geboorte)ouders te kennen. In onze advies erkennen we dat er conflicterende belangen kunnen zijn tussen de vrouw die anonimiteit wil en het kind dat later wil weten wie zijn geboorteouder is. Waar het ons om gaat is dat in dit belangenconflict een van de twee partijen geen absolute voorrang krijgt. We vragen dat een onafhankelijke instantie in een individuele situatie alle rechtmatige belangen afweegt en beslist over de vraag of de anonimiteit van geboorteouder opweegt tegen het belang van het kind om zijn ouder te kennen.
Anoniem bevallen is niet verzoenbaar met het recht van het kind om te weten van wie het afstamt. Bij een regeling rond discreet bevallen vragen we dat het kind in elk geval de mogelijkheid krijgt om via een onafhankelijke instantie de opheffing van de anonimiteit te vragen.
Advies bezorgd aan de leden van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Armoedebeleid van het Vlaams Parlement.