Stemrecht op 16

Advies

Minderjarigen in  België tellen politiek niet mee. Toch zijn velen van hen al behoorlijk actief op diverse maatschappelijke thema’s zoals milieu, ontwikkelingssamenwerking en armoede. Om hun belangrijke inbreng niet te mislopen, zou een vorm van medezeggenschap niet slecht zijn. Bovendien zou een stemrecht voor jongeren een zeer praktische vertaling kunnen zijn van hun fundamenteel recht op inspraak.
Een stemrecht op 16 werd daarom voorgesteld en het Kinderrechtencommissariaat ziet daarin een erkenning van hun capaciteiten. Het blijft echter raar om dergelijke leeftijdsgrenzen te stellen, alsof je aan 18 ineens zo politiek bekwaam of geëngageerd zou zijn. Ook zou je tussen 16 en 18 wel mogen gaan stemmen, maar geen opkomstplicht hebben.

Bezorgd

Dit advies bezorgden we aan de Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Brusselse Aangelegenheden en Ontwikkelingssamenwerking.

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.