Reclame en sponsoring in lagere en secundaire scholen

Advies

Reclame en sponsoring zijn voor scholen vaak noodzakelijk als inkomsten. Om alle discussie uit te sluiten werd een eenvormige regeling uitgewerkt. Reclame en sponsoring zijn toegelaten op voorwaarde dat:

  • het niet kennelijk onverenigbaar is met de pedagogische en onderwijskundige taken van de school, en
  • het niet strijdig is met principes van objectiviteit, geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid.

Laat dit nu allemaal net bestaanskenmerken van reclame zijn! Het Kinderrechtencommissariaat wil leerlingen niet overmatig beschermen tegen iets wat ze toch al kennen van thuis, op TV, op straat... maar heeft toch enkele bedenkingen.

Scholen moeten leerlingen kritisch leren nadenken. Hoe rijmt dat dan met reclame, die er per definitie op gericht is de kritische geest uit te schakelen? Waarom krijgen we meer en meer regels voor consumentenbescherming en brengen we tegelijk reclame en sponsoring de school binnen? Meer fundamenteel: zal de overheid voor onderwijs blijven betalen als blijkt dat bedrijven dat ook willen doen? Zullen sponsors ook interesse hebben in scholen met een armere leerlingenpopulatie of zullen de leuke gadgets enkel op de elitescholen belanden?
Het Kinderrechtencommissariaat denkt dat reclame en sponsoring geen plaats hebben in scholen en dat zelfregulering in deze onvoldoende ruimte laat voor toezicht door de overheid.

Bezorgd

We bezorgden dit advies aan de leden van de Commissie voor Onderwijs, Vorming en Wetenschapsbeleid van het Vlaams Parlement.

Gepubliceerd
op 07/06/2001 als Parl.St. Vl.Parl., 2000-2001, nr. 729/2

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Memorandum
-

Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat

Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer Lees meer

Hoe komen onze adviezen tot stand?

Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.