Standpunt Opvang vluchtelingen Oekraïne

Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne zijn volgens Unicef al meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren gevlucht uit Oekraïne. De meesten vluchtten samen met hun gezin of familie maar er zijn ook kinderen zonder begeleiding op de vlucht. Ook in België kwamen al veel vluchtelingen aan en worden nog veel mensen verwacht. Veel vluchtelingen zijn minderjarig en we maken ons zorgen over de situatie van die kwetsbare groep. We vragen aandacht voor hun recht op een goed onthaal en registratie bij aankomst in België, een kwaliteitsvolle opvang, psychologische begeleiding, onderwijs, ontspannende activiteiten en de bescherming tegen elke vorm van geweld, misbruik en uitbuiting. Vooral niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdienen extra aandacht omdat ze nog kwetsbaarder zijn. Zij moeten zo snel mogelijk een wettelijke voogd krijgen, ze moeten opgevangen worden door de jeugdhulp in België, waaronder pleegzorg. We moeten alles in het werk stellen om die kinderen te herenigen met hun familie.

Image

Hier vindt u ons standpunt met onze aanbevelingen.

Nieuws

Onderwijs
Jeugdhulp

Leven op een schoolinternaat in Vlaanderen. Hoe beleven jongeren dit zelf?

Internaten zijn voor de jongeren een tweede – en soms zelfs een eerste – thuis. Het is een plek waar kinderrechten elke dag opnieuw concreet vorm krijgen.
Hoe ervaren jongeren het leven op internaat? Voelen ze zich er veilig en hoe is hun band met opvoeders? Is er genoeg privacy? Kunnen ze zelf keuzes maken en mogen ze meepraten over hoe hun leefomgeving vorm krijgt?
Lees meer Lees meer
Geweld
Geestelijke gezondheid

Week tegen pesten

We zijn aan het einde gekomen van de week tegen pesten. En natuurlijk deden wij mee.
We moeten er alles aan doen om pesten te bestrijden want het kwetst kinderen en laat sporen na die soms heel lang blijven hangen.
Lees meer Lees meer