De samenleving gaat open, maar de klassen lopen leeg

Op 15 september vroeg het Kinderrechtencommissariaat voorzichtiger om te gaan met quarantaines in kleuter- en lagere scholen.

Het schooljaar is net begonnen en ouders met een kind dat zelf niet positief testte, maar toch in quarantaine moet, vragen zich terecht af waarom het recht op onderwijs en op contact van hun kind op die manier aangetast moet worden. Zeker omdat de rest van de samenleving meer en meer opengaat, restaurants open zijn, events en festivals kunnen doorgaan en de regels versoepelen op verschillende domeinen. En omdat veel volwassenen en kwetsbare personen nu toch al volledig gevaccineerd zijn.

Nu is de regel dat de hele klas meteen in quarantaine moet als twee klasgenoten binnen de twee weken positief  testen op corona. Alle kinderen van de klas worden dan meteen beschouwd als hoogrisicocontact. Ook als een leerkracht positief test, moeten al zijn leerlingen als ‘hoogrisicocontact’ meteen in quarantaine en zich laten testen.

We zien nu al twee schooljaren op rij welke impact het heeft op kinderen om niet naar school te kunnen gaan. Vandaag gaat het nog om weinig kinderen maar naarmate het schooljaar vordert, gaat het aantal quarantaines van niet-gevaccineerde kinderen onder de 12 jaar allicht drastisch toenemen. Het is wel érg vergaand om kinderen nu op grote schaal opnieuw één tot twee weken onderwijs te ontzeggen voor besmettingen in de klas, terwijl ze zelf niet positief testen.

Het Kinderrechtencommissariaat vraagt om dit goed te blijven monitoren in Vlaanderen maar ook om nu al de regels te herbekijken. We zijn erg bezorgd over de impact op kinderen en stellen vast dat zij moeten compenseren voor de deuren die de samenleving tegenwoordig openzet op alle domeinen.

We vragen ook meer duidelijkheid over de aanpak van onderwijs voor kinderen en jongeren die in quarantaine gaan. De richtlijnen voor scholen graag wat minder vrijblijvend: doe al het mogelijke om tijdens de quarantaineperiode afstandsonderwijs en online-contacten met de leerlingen te organiseren.

Zet ook in op preventieve maatregelen, zoals een goede ventilatie van klassen. Dat is cruciaal om besmettingen tegen te houden en zo quarantaines te vermijden. En een goede CO2-meter is de zekerste manier om te checken of er genoeg ventilatie is.

Op 22 september veranderden de richtlijnen en daar zijn we echt heel blij om: minder leerlingen zullen nu in quarantaine moeten. De richtlijnen vind je op de site van het departement Onderwijs.

Nieuws

Statement Bureau van de Europese Kinderombudspersonen over voortdurende massale schendingen van rechten van kinderen in Gaza

Het Bureau van de Europese Kinderombudspersonen: (1) Roept op tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren om de levens van kinderen te beschermen en de levering van essentiële hulp en levensreddende steun aan alle getroffen gebieden te garanderen. (2)
Dringt er bij de internationale gemeenschap op aan onmiddellijk actie te ondernemen om de levens te redden en de rechten van Palestijnse kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat in hun onmiddellijke behoeften wordt voorzien, op alle gebieden. (3)Roept de internationale gemeenschap en staten op om de financiering te verhogen van VN-agentschappen die levensreddende hulp en steun ter plaatse bieden, en veiligheidsgaranties bieden voor een veilige doorgang van humanitaire hulpverleners.
Lees meer Lees meer

Stampen voor Vrede

SOS Kinderdorpen en Ketnet organiseren ‘Stampen voor Vrede’. Hiermee willen ze kinderen een platform geven om op te komen voor de rechten van alle andere kinderen die leven in conflictgebieden. Kinderen in Vlaanderen stampen om vijf voor twaalf in de ochtend van 27 maart 2024.
Lees meer Lees meer
Onderwijs
Welzijn en gezondheid

Pyjamadag

De kinderrechtencommissaris steekt alle kinderen en jongeren die door ziekte niet naar school kunnen, een hart onder de riem op pyjamadag.
Lees meer Lees meer