Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Advies
-
Naar een betere rechtspositie voor leerlingen op internaat
Het internatenlandschap wordt sterk vereenvoudigd. Het voorontwerp van decreet waarover ons advies gaat hangt samen met de transitie die sommige internaten maken naar Welzijn. Het decreet is een goede basis voor de samenwerking tussen Onderwijs–Welzijn voor jongeren …
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2021-2022 'Meer gewicht aan kinderrechten'
Het zijn vaak volwassenen die er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren tot hun rechten komen. Ze geven mee gewicht aan kinderrechten. En het is net daar dat het schoentje knelt: ze zijn met te weinig, ze dunnen uit.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Code zwart voor mentaal welzijn
Maak mentaal welzijn voor jongeren een beleidsprioriteit. We hebben het kookpunt bereikt, horen we van jongeren, ouders, huisartsen, CLB’s, therapeuten, scholen, psychiaters en betrokken burgers.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2020-2021: 'Het wachten moe'
Het jaarverslag 2020-2021 van het Kinderrechtencommissariaat focust op wachten. Op gepaste hulp of onderwijs, op een beslissing in een procedure. Door corona moesten jongeren vaak nog langer wachten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Bescherming van ongeboren kinderen
De bescherming van ongeboren kinderen schiet tekort om alle ongeboren kinderen te beschermen. Specifieke wetgeving is nodig om fundamentele grondrechten van alle betrokkenen tegen elkaar af te wegen.
Lees meer
Lees meer
Dossier
-
Gewoon complex: jongeren met complexe problematieken aan het woord
Gedragsproblemen, medicatie, jeugdrechter, psychiatrie: woorden die vaak vallen over ‘jongeren met complexe problematieken’. Het dossier ‘Gewoon complex’ laat de jongeren zelf aan het woord.
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Wetsvoorstel persoonlijke banden tussen broers en zussen
Het Kinderrechtencommissariaat is blij dat het wetsontwerp over persoonlijke banden tussen broers en zussen sterk tegemoetkomt aan onze opmerkingen en suggesties.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer samenwerking nodig om buitenlandse straatkinderen te beschermen
We kregen verschillende signalen over een dertigtal Marokkaanse kinderen en jongeren die rondzwerven in de buurt van Brussel-Zuid. Er zijn indicaties dat ze het slachtoffer zijn van mensenhandel.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2019-2020: Laat kinderrechten nooit meer in lockdown gaan
De impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren loopt als een rode draad door het jaarverslag 2019-2020 van het Vlaams Kinderrechtencommissariaat.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Recht doen aan het recht van broers en zussen om samen op te groeien
Het wetsvoorstel over persoonlijke banden tussen broers en zussen maakt minderjarigen procesbekwaam voor het recht om niet van elkaar gescheiden te worden en het recht op onderlinge contacten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer aandacht voor kindperspectief in coronamaatregelen
De coronamaatregelen houden nog te weinig rekening met de rechten en het perspectief van kinderen en jongeren. We signaleerden aandachtspunten in twee taskforces van de Vlaamse Regering.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen 2019
Leven in geslotenheid vraagt het nodige toezicht. Daarvoor zorgt de Commissie van Toezicht in de elf gesloten en besloten Vlaamse instellingen waar jongeren verblijven.
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.