Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Advies
-
Wantoestanden in de kinderopvang
Begin december 2020 bracht Het Laatste Nieuws wantoestanden in de kinderopvang voor baby’s en peuters aan het licht op basis van inspectieverslagen en getuigenissen van ouders.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Rapport over het vijftiende periodiek verslag van België
Een pleidooi voor het Europees Comité voor Sociale Rechten om te blijven toezien op de uitvoering van een uitdrukkelijk verbod op lijfstraffen omdat dat nog altijd ontbreekt in België.
Lees meer
Lees meer
Dossier
-
Gewoon complex: jongeren met complexe problematieken aan het woord
Gedragsproblemen, medicatie, jeugdrechter, psychiatrie: woorden die vaak vallen over ‘jongeren met complexe problematieken’. Het dossier ‘Gewoon complex’ laat de jongeren zelf aan het woord.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Beleidsnota Welzijn bekeken door kinderrechtenbril
Enkele suggesties en aandachtspunten bij de Beleidsnota 2019-2024 van minister Wouter Beke bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Hoorzitting resolutie gevolgen gelijkmatig verdeeld verblijf
Het Kinderrechtencommissariaat reageert op het voorstel van resolutie over de gevolgen van gelijkmatig verdeeld verblijf van kinderen bij beide ouders na een scheiding.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
EU-verordening privacy: participatie aan sociale media vanaf 13
De EU-verordening over privacy, de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ legt de leeftijdsgrens voor vrije toegang tot sociale media op 16 jaar. We pleiten voor een lagere leeftijdsgrens.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Beleidsnota Media: kinderen als consument én producent van media?
Kinderen zijn consument én producent van media. Het is positief dat de beleidsnota sterk inzet op mediawijsheid. Maar we lezen weinig over hoe minderjarige mediamakers ondersteund zullen worden.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Ruime visie gezinsondersteuning mist vertaling naar praktijk
Met het ontwerp van decreet over de organisatie van preventieve gezinsondersteuning wil de Vlaamse Regering dat gezinsondersteunende actoren samenwerken om het welzijn van kinderen te bevorderen.
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Hoeveel aandacht voor veiligheid verdraagt opvoeding?
Een meisje verdrinkt in de Maas. Onmiddellijk worden verantwoordelijken gezocht. Moeten ouders niet waken over de veiligheid van hun kinderen?
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Opvoedingsondersteuning met oog voor gezinscontext en alle betrokkenen
Ouders en kinderen moeten in alle vertrouwen terechtkunnen bij toegankelijke en betaalbare opvoedingsondersteuning. Dat is een basisdienst voor gezinnen, geen voorportaal naar de hulpverlening.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Verzoekschrift over integrale jeugdhulp
Bij beslissingen in de jeugdhulp moeten alle opvoedingsverantwoordelijken een plaats krijgen. Dat zijn niet alleen de ouders, maar ook andere personen die de dagelijkse zorg op zich nemen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Inrichting van opvoedingsondersteuning
Ouders zijn de eerste opvoedingsverantwoordelijken. Overheden moeten ze daarin ondersteunen, zonder in hun plaats te gaan staan.
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.