Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Advies
-
Naar een betere rechtspositie voor leerlingen op internaat
Het internatenlandschap wordt sterk vereenvoudigd. Het voorontwerp van decreet waarover ons advies gaat hangt samen met de transitie die sommige internaten maken naar Welzijn. Het decreet is een goede basis voor de samenwerking tussen Onderwijs–Welzijn voor jongeren …
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer van op afstand leren of digisprong naar meer onderwijskwaliteit?
Voorontwerp van decreet geeft scholen secundair onderwijs structureel de mogelijkheid om interactief afstands-onderwijs aan te bieden tijdens schooluren. Wij vragen een helder conceptueel kader en enkele bijkomende voorwaarden.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Ontwerp Inschrijvingsdecreet 2021
De dubbele contingentering afschaffen versterkt de vrije schoolkeuze niet en bemoeilijkt sterk de inspanningen om segregatie te voorkomen. Laat de lokale onderwijspartners kiezen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Conceptnota Leersteun: stappen naar meer inclusief onderwijs
In een conceptnota zegt de onderwijsminister hoe hij na evaluaties van het M-decreet het ondersteuningsmodel ‘eenvoudiger, duidelijker en doeltreffender’ wil maken.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Inschrijvingsrecht effectief versterken
Op 16 juli 2021 keurde de Vlaamse regering principieel de aanpassing goed van het inschrijvingsrecht in onderwijs en de werking van Lokale Overlegplatforms voor gelijke onderwijskansen (LOP’s).
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Visienota Digisprong: naar meer kansen voor elk kind
In een visienota schetst onderwijsminister Weyts duidelijk hoe nodig een digitale sprong voorwaarts is in het Vlaamse onderwijs. Dat is ook belangrijk voor het recht op onderwijs.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Beleidsnota Onderwijs bekeken door kinderenrechtenbril
Suggesties en aandachtspunten bij de beleidsnota Onderwijs van Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts.
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Kwetsuren van racisme als stoorzender in ontwikkeling van kinderen
Racisme kan een negatieve impact hebben op de ontwikkeling en de rechten van kinderen. Ze hebben ondersteuning en een tegengewicht nodig tegen de schadelijke impact van racisme.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Pleidooi voor inclusief onderwijs dicht bij huis
Het Kinderrechtencommissariaat vraagt in het nieuwe schoolinschrijvingsrecht aandacht voor kinderen met een beperking. Garandeer kinderen met specifieke onderwijsnoden een plaats in een gewone school.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Geef gehoor aan aanbevelingen VN-Kinderrechtencomité
We vragen de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité te volgen: neem in het tussentijds rapport ook budgetmonitoring, kinderrechtenindicatoren, knelpunten en goede praktijken op.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Ondersteuningsmodel inclusief onderwijs: krachten bundelen in belang van kind
Sinds het M-decreet zit het gewoon onderwijs in een versnelde overgang naar meer inclusief onderwijs. Die transitie moet goed ondersteund worden.
Lees meer
Lees meer
Knelpuntnota
-
M-decreet: tussentijdse evaluatie
Met het M-decreet wilde de Vlaamse overheid de onderwijsregelgeving overeenstemmen met het VN-Verdrag over de Rechten van Personen met een Handicap. Is het recht op inclusief onderwijs nu beter gegarandeerd?
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.