De Klachtenlijn is telefonisch bereikbaar op het gratis nummer 0800/20 808 van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 12.30 uur. Op woensdag tot 17 uur.
Je kan ook mailen naar klachten@kinderrechten.be
Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Memorandum
-
Memorandum 2024 Kinderrechtencommissariaat
Zo’n 1,3 miljoen Vlaamse kinderen en jongeren onder de achttien hebben amper iets in de politieke pap te brokken. Zij gaan niet stemmen. Als kinderrechten een prioriteit worden in Vlaanderen, België en Europa, wint iedereen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Tussentijds verslag JKP 2020-2024: reik verder dan een actieverslag
Vlaanderen kampt met een energiecrisis, wachtlijsten in de jeugdhulp, het tekort aan leerkrachten, hulpverleners en zorgmede-werkers. Neem de tussentijdse rapportage te baat en kom tegemoet aan de extra noden van kinderen en jongeren als gevolg van deze uitdagingen.
…
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer gelijke onderwijskansen door Vlaamse toetsen?
Vlaamse toetsen kunnen gelijke onderwijskansen verhogen als ze leerling-adaptief zijn, elke bonus voor selectiviteit vermijden, de schoolfeedback herkenbaar is en leerlingen ze kunnen inroepen bij betwisting van schoolresultaten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2021-2022 'Meer gewicht aan kinderrechten'
Het zijn vaak volwassenen die er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren tot hun rechten komen. Ze geven mee gewicht aan kinderrechten. En het is net daar dat het schoentje knelt: ze zijn met te weinig, ze dunnen uit.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Stemrecht voor jongeren vanaf 16 bij Europese verkiezingen
Geef jongeren vanaf 16 stemrecht bij de Europese verkiezingen. Goed voor hun politiek engagement en politieke interesse. En het vergroot de kans dat jongerenthema’s meer op de politieke agenda komen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2020-2021: 'Het wachten moe'
Het jaarverslag 2020-2021 van het Kinderrechtencommissariaat focust op wachten. Op gepaste hulp of onderwijs, op een beslissing in een procedure. Door corona moesten jongeren vaak nog langer wachten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
LIVC R-decreet heeft kinderrechtenbocht nodig
Het Kinderrechtencommissariaat maakt zich ernstig zorgen over het ontwerp van het decreet over de lokale integrale veiligheidscellen voor radicalisme, extremisme en terrorisme.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Meer samenwerking nodig om buitenlandse straatkinderen te beschermen
We kregen verschillende signalen over een dertigtal Marokkaanse kinderen en jongeren die rondzwerven in de buurt van Brussel-Zuid. Er zijn indicaties dat ze het slachtoffer zijn van mensenhandel.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2019-2020: Laat kinderrechten nooit meer in lockdown gaan
De impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren loopt als een rode draad door het jaarverslag 2019-2020 van het Vlaams Kinderrechtencommissariaat.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 onder de kinderrechtenloep
In een advies bij het VAPA vraagt het Kinderrechtencommissariaat nog sterker in te zetten op samenwerking om tot geïntegreerd beleid te komen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Alternatief rapport aan het VN-comité tegen foltering
In ons alternatief rapport zoomen we in op de inspanningen en tekortkomingen in de Vlaamse en Belgische wetgeving en het beleid voor minderjarigen en hun rechten bij vrijheidsbeneming.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Kindperspectief in enquête #jongerenovercorona
De coronacrisis raakt alle kinderen en jongeren en daagt de kinderrechten uit. Dat bevestigen de meer dan 44.000 kinderen en jongeren die van zich lieten horen in onze online-enquête.
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.