Adviezen
Met adviezen, standpunten, knelpuntennota's en memoranda adviseert het Kinderrechtencommissariaat het Vlaams Parlement en andere beleidsactoren. In dit beleidsadviserend werk spreken we ons uit over heel wat thema's uit het leven van kinderen en jongeren. Niet vrijblijvend, maar telkens opnieuw met het kinderrechtenverdrag als belangrijk referentiekader.
Knelpuntnota
-
Welk onderwijs voor Oekraïense kinderen op de vlucht?
De toestroom van Oekraïense kinderen en jongeren, op de vlucht voor de oorlog in hun land, plaatst ons onderwijs voor een grote uitdaging. Een nooddecreet met tijdelijke extra maatregelen is op komst.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Ontwerp Inschrijvingsdecreet 2021
De dubbele contingentering afschaffen versterkt de vrije schoolkeuze niet en bemoeilijkt sterk de inspanningen om segregatie te voorkomen. Laat de lokale onderwijspartners kiezen.
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Coronamaatregelen en kinderrechten
In de vierde coronagolf kregen we veel klachten over de mondmaskerplicht vanaf 6 jaar en over coronamaatregelen over vrijetijdsbesteding.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Jaarverslag 2020-2021: 'Het wachten moe'
Het jaarverslag 2020-2021 van het Kinderrechtencommissariaat focust op wachten. Op gepaste hulp of onderwijs, op een beslissing in een procedure. Door corona moesten jongeren vaak nog langer wachten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Interministeriële Conferentie corona-steunplan voor jongeren
Het Kinderrechtencommissariaat steunt het voorstel dat een Interministeriële Conferentie Jeugd een steunplan moet uitwerken voor jongeren die getroffen zijn door de coronacrisis.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Conceptnota Leersteun: stappen naar meer inclusief onderwijs
In een conceptnota zegt de onderwijsminister hoe hij na evaluaties van het M-decreet het ondersteuningsmodel ‘eenvoudiger, duidelijker en doeltreffender’ wil maken.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Inschrijvingsrecht effectief versterken
Op 16 juli 2021 keurde de Vlaamse regering principieel de aanpassing goed van het inschrijvingsrecht in onderwijs en de werking van Lokale Overlegplatforms voor gelijke onderwijskansen (LOP’s).
Lees meer
Lees meer
Standpunt
-
Cyberpesten is een ernstig probleem
De kinderrechtencommissaris werd gehoord in een hoorzitting over een voorstel voor een structurele aanpak van cyberpesten en de oprichting van een multidisciplinair kenniscentrum cyberpesten.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Mondmaskerplicht in lagere school graag zo kort mogelijk
Het Kinderrechtencommissariaat is bezorgd over de impact van de mondmaskerplicht op het welbevinden en de ontwikkeling van jonge kinderen.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Maak afstandsleren minder afstandelijk
Door het afstandsonderwijs ervaren veel jongeren stress. Ze voelen zich eenzaam en onzeker, krijgen te veel taken en maken zich zorgen over hun schoolresultaten en de beperkte begeleiding.
Lees meer
Lees meer
Dossier
-
Gewoon complex: jongeren met complexe problematieken aan het woord
Gedragsproblemen, medicatie, jeugdrechter, psychiatrie: woorden die vaak vallen over ‘jongeren met complexe problematieken’. Het dossier ‘Gewoon complex’ laat de jongeren zelf aan het woord.
Lees meer
Lees meer
Advies
-
Visienota Digisprong: naar meer kansen voor elk kind
In een visienota schetst onderwijsminister Weyts duidelijk hoe nodig een digitale sprong voorwaarts is in het Vlaamse onderwijs. Dat is ook belangrijk voor het recht op onderwijs.
Lees meer
Lees meer
Hoe komen onze adviezen tot stand?
Soms wijzen signalen over kinderrechtenschendingen op een structureel probleem. De wetgeving ontbreekt of ze is onduidelijk, inconsequent of in strijd met het kinderrechtenverdrag. Wij onderzoeken knelpunten, luisteren naar de stem van kinderen, jongeren, ouders en professionals en formuleren aanbevelingen in beleidsadviezen.