Recht doen aan kinderen en jongeren

Het Kinderrechtencommissariaat ziet toe op de naleving van kinderrechten in Vlaanderen. Dat doen we door te luisteren naar kinderen, jongeren, ouders en professionals. We onderzoeken onafhankelijk hun klachten over mogelijke schendingen van kinderrechten. We bemiddelen en geven individueel advies. Voor het Vlaams Parlement en andere beleidsmakers formuleren we concrete beleidsadviezen. Zo willen we de stem van kinderen en jongeren maximaal laten weerklinken.

Kinderen
Kinderen in oorlog in Gaza

Statement van het Bureau van de Europese Kinderombudspersonen over voortdurende massale schendingen van rechten van kinderen in Gaza, april 2024.

Onze thema's

De rechten van kinderen en jongeren gaan over allerlei thema’s. Hier vind je informatie en advies per thema.

Scheiding

‘Scheiden doet lijden’, en dat geldt vaak vooral voor de kinderen. Verblijfsregeling, omgangsregeling, je rechten bij de familierechtbank: tijdens en na een scheiding zitten kinderen met veel vragen.
Lees meer
Lees meer

Vrije tijd

Waar kan je terecht met vragen en klachten over je sportclub of over je recht op spel en vrije tijd? En wanneer mag je werken?
Lees meer
Lees meer

Opvoeding

Gsm, sociale media, vrienden, lief, alleen gaan wonen: soms botsen kinderrechten met de rechten en plichten van ouders. Wat dan?
Lees meer
Lees meer

Gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op toegang tot goede gezondheidszorg. Maar wat betekent dat? En kan je daar zelf over beslissen?
Lees meer
Lees meer

Geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een goede geestelijke gezondheid. Maar kan je zelf beslissen over psychotherapie of psychologische begeleiding? En waar kan je daarvoor terecht?
Lees meer
Lees meer

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Advies
-

De klimaatcrisis vanuit kinderrechtenperspectief

Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen, maar zullen er in hun leven wel het meest onder lijden. We vragen overheden om de bezorgdheden van kinderen serieus te nemen. Kinderen en jongeren zijn niet alleen lichamelijk kwetsbaarder voor extreme…
Lees meer Lees meer

Nieuws

Leefmilieu en klimaat

Klimaatmars: de klimaatcrisis is een kinderrechtencrisis

Het Kinderrechtencommissariaat was aanwezig op de klimaatmars van 3 december 2023. Samen met ouders, grootouders, kinderen en jongeren vragen we een degelijk rechtvaardig klimaatbeleid wereldwijd. Kinderrechten staan wereldwijd onder druk door de directe gevolgen van de klimaatopwarming. Kinderen in bepaalde werelddelen ondervinden het nu elke dag. Vlaamse kinderen zien de impact ervan op hun toekomst en op toekomstige generaties kinderen. Sommige kinderen hebben klimaatstress. Het is belangrijk dat naast wereldleiders ook kinderen gehoord worden.
Lees meer Lees meer
Leefmilieu en klimaat
Armoede en sociaal beleid
Kinderrechten

Rechtvaardige transitie en mensenrechten

Klimaat en milieu zijn kinderrechtenkwesties en mensenrechtenkwesties. Daarom werkten we samen met het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM), het interfederaal Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia), het Federaal Migratiecentrum (Myria) en de Délégué général aux droits de l'enfant (DGDE) aan een advies over de rechtvaardige transitie.
Lees meer Lees meer
Leefmilieu en klimaat

Klimaatcrisis vanuit kinderrechtenperspectief

Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen, maar zullen er in hun leven wel het meest onder lijden. We vragen overheden om de bezorgdheden van kinderen serieus te nemen. Kinderen en jongeren zijn niet alleen lichamelijk kwetsbaarder voor extreme condities, ze worden ook niet democratisch vertegenwoordigd. Daarom is het belangrijk hun stem op andere manieren aan bod te laten komen in het debat en beleid.
Lees meer Lees meer
Leefmilieu en klimaat

De klimaatcrisis is een kinderrechtencrisis

Klimaatveranderingen leiden tot kinderrechtenschendingen. Kinderen en jongeren dragen hier geen verantwoordelijkheid, wel de gevolgen. Wij vragen de overheid om de bezorgdheden van kinderen en jongeren ernstig te nemen.
Lees meer Lees meer

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren?

Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.
Je kan bij ons terecht met vragen en klachten over kinderrechtenschendingen rond allerlei thema’s
Wij informeren en adviseren, onderzoeken de klacht en bemiddelen waar mogelijk. Gratis en vertrouwelijk.