Recht doen aan kinderen en jongeren

Het Kinderrechtencommissariaat ziet toe op de naleving van kinderrechten in Vlaanderen. Dat doen we door te luisteren naar kinderen, jongeren, ouders en professionals. We onderzoeken onafhankelijk hun klachten over mogelijke schendingen van kinderrechten. We bemiddelen en geven individueel advies. Voor het Vlaams Parlement en andere beleidsmakers formuleren we concrete beleidsadviezen. Zo willen we de stem van kinderen en jongeren maximaal laten weerklinken.

Kinderen
Jaarverslag 2023

Op woensdag 27 maart 2024 stelde de Commissie van Toezicht voor Jeugdinstellingen haar nieuwe jaarverslag voor in het Vlaams Parlement. De Commissie vraagt om zowel jongeren als begeleiders meer perspectief te bieden. 

Onze thema's

De rechten van kinderen en jongeren gaan over allerlei thema’s. Hier vind je informatie en advies per thema.

Scheiding

‘Scheiden doet lijden’, en dat geldt vaak vooral voor de kinderen. Verblijfsregeling, omgangsregeling, je rechten bij de familierechtbank: tijdens en na een scheiding zitten kinderen met veel vragen.
Lees meer
Lees meer

Vrije tijd

Waar kan je terecht met vragen en klachten over je sportclub of over je recht op spel en vrije tijd? En wanneer mag je werken?
Lees meer
Lees meer

Opvoeding

Gsm, sociale media, vrienden, lief, alleen gaan wonen: soms botsen kinderrechten met de rechten en plichten van ouders. Wat dan?
Lees meer
Lees meer

Gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op toegang tot goede gezondheidszorg. Maar wat betekent dat? En kan je daar zelf over beslissen?
Lees meer
Lees meer

Geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een goede geestelijke gezondheid. Maar kan je zelf beslissen over psychotherapie of psychologische begeleiding? En waar kan je daarvoor terecht?
Lees meer
Lees meer

Recente adviezen

Advies
-

Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Van eind augustus 2023 tot begin december 2023 kreeg het Kinderrechtencommissariaat dubbel zo veel klachten als in de voorbije jaren over een heel schooljaar. De klachten die ons bereiken, tonen eens te meer aan dat structurele oplossingen nodig zijn.
Lees meer Lees meer
Advies
-

Garandeer gezonde schoolmaaltijden voor elk kind

Leerkrachten en schooldirecties in Vlaanderen kaarten al jaren aan dat kinderen met honger op school zitten. We vragen een Vlaams beleid dat scholen ondersteunt, van kleuter- tot secundair onderwijs, om leerlingen minstens 4 keer per week een kosteloze of betaalbare …
Lees meer Lees meer

Nieuws

Onderwijs
Welzijn en gezondheid

Pyjamadag

De kinderrechtencommissaris steekt alle kinderen en jongeren die door ziekte niet naar school kunnen, een hart onder de riem op pyjamadag.
Lees meer Lees meer
Onderwijs

Recht op onderwijs: voor elk kind een plek

We vragen aan het beleid om het recht op onderwijs te garanderen voor elk kind. Dus ook als het kind een plek in het buitengewoon onderwijs nodig heeft. We vragen ook aan het beleid om inspanningen te blijven leveren naar inclusie. Inclusie waarbij scholen genoeg ondersteund worden zodat elke leerling zich goed kan voelen op school en kan leren, spelen, vrienden maken... Thuiszitten als je naar school wil gaan is geen oplossing. De Vlaamse overheid moet dat probleem dringend aanpakken. De druk op kinderen en hun ouders, is vaak groot.
Lees meer Lees meer
Onderwijs
Jeugdhulp

Leven op een schoolinternaat in Vlaanderen. Hoe beleven jongeren dit zelf?

Internaten zijn voor de jongeren een tweede – en soms zelfs een eerste – thuis. Het is een plek waar kinderrechten elke dag opnieuw concreet vorm krijgen.
Hoe ervaren jongeren het leven op internaat? Voelen ze zich er veilig en hoe is hun band met opvoeders? Is er genoeg privacy? Kunnen ze zelf keuzes maken en mogen ze meepraten over hoe hun leefomgeving vorm krijgt?
Lees meer Lees meer

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren?

Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.
Je kan bij ons terecht met vragen en klachten over kinderrechtenschendingen rond allerlei thema’s
Wij informeren en adviseren, onderzoeken de klacht en bemiddelen waar mogelijk. Gratis en vertrouwelijk.