Recht doen aan kinderen en jongeren

Het Kinderrechtencommissariaat ziet toe op de naleving van kinderrechten in Vlaanderen. Dat doen we door te luisteren naar kinderen, jongeren, ouders en professionals. We onderzoeken onafhankelijk hun klachten over mogelijke schendingen van kinderrechten. We bemiddelen en geven individueel advies. Voor het Vlaams Parlement en andere beleidsmakers formuleren we concrete beleidsadviezen. Zo willen we de stem van kinderen en jongeren maximaal laten weerklinken.

Kinderen
Kinderen in oorlog in Gaza

Statement van het Bureau van de Europese Kinderombudspersonen over voortdurende massale schendingen van rechten van kinderen in Gaza, april 2024.

Onze thema's

De rechten van kinderen en jongeren gaan over allerlei thema’s. Hier vind je informatie en advies per thema.

Scheiding

‘Scheiden doet lijden’, en dat geldt vaak vooral voor de kinderen. Verblijfsregeling, omgangsregeling, je rechten bij de familierechtbank: tijdens en na een scheiding zitten kinderen met veel vragen.
Lees meer
Lees meer

Vrije tijd

Waar kan je terecht met vragen en klachten over je sportclub of over je recht op spel en vrije tijd? En wanneer mag je werken?
Lees meer
Lees meer

Opvoeding

Gsm, sociale media, vrienden, lief, alleen gaan wonen: soms botsen kinderrechten met de rechten en plichten van ouders. Wat dan?
Lees meer
Lees meer

Gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op toegang tot goede gezondheidszorg. Maar wat betekent dat? En kan je daar zelf over beslissen?
Lees meer
Lees meer

Geestelijke gezondheid

Kinderen en jongeren hebben recht op een goede geestelijke gezondheid. Maar kan je zelf beslissen over psychotherapie of psychologische begeleiding? En waar kan je daarvoor terecht?
Lees meer
Lees meer

Recente adviezen

Advies
-

Jaarverslag 'Kinderen tonen de weg'

Vorig jaar kreeg het Kinderrechtencommissariaat 1.289 meldingen en klachten. Het Kinderrechtencommissariaat is een echokamer van de problemen waar kinderen en jongeren op botsen. De signalen komen van professionals en familieleden. De meeste meldingen gaan over onder…
Lees meer Lees meer
Advies
-

Beschermen van kinderen gaat boven straffen van ouders

Kinderen moeten in sommige situaties absoluut beschermd worden tegen beslissingen die ouders nemen, of net niet nemen. Toch zijn we tegen het wetsvoorstel dat de automatische tijdelijke schorsing van het ouderlijk gezag oplegt aan een ouder die verdacht wordt van de …
Lees meer Lees meer

Nieuws

Identiteit en diversiteit
Adoptie en afstamming
Gezin

Pauze voor interlandelijke adoptie meer dan nodig, maar voldoende?

De meldingen, klachten en signalen op het Kinderrechtencommissariaat en de rechten van kinderen die in het geding zijn, nopen ons tot een grote terughoudendheid en voorzichtigheid bij interlandelijke adoptie. Spreken over een toekomst voor interlandelijke adoptie, is te voorbarig. Er zijn nu vooral eerst gepaste en gedurfde beleidskeuzes nodig. Niet alleen voor toekomstige adoptiekinderen, de huidige generatie adoptiekinderen, maar ook voor volwassenen geadopteerden. Dat is de overheid aan hen verplicht. 
Lees meer Lees meer
Kinderrechtenbeleid
Gezin

Warmste week

‘Mijn wens is een zorgeloze jeugd voor elk kind, omringd door mensen die altijd, onvoorwaardelijk voor hen klaarstaan, steun bieden en hen opvangen als nodig.’ sprak kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens tijdens #dewarmsteweek in Brugge.
Lees meer Lees meer
Scheiding
Gezin

Hoorzitting over hoogconflictueuze scheidingen in commissie welzijn en gezin

Een scheiding gooit het leven van kinderen overhoop. Als dat gepaard gaat met grote conflicten, raken hun belangen ondergesneeuwd. Het Kinderrechtencommissariaat schreef een advies bij de conceptnota over hoogconflictueuze scheidingen. Dit werd vandaag besproken in de Commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding van het Vlaams Parlement.
Lees meer Lees meer

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren?

Contacteer dan het Kinderrechtencommissariaat.
Je kan bij ons terecht met vragen en klachten over kinderrechtenschendingen rond allerlei thema’s
Wij informeren en adviseren, onderzoeken de klacht en bemiddelen waar mogelijk. Gratis en vertrouwelijk.